Mødeledelse – spar op til 50 % mødetid
Når tiden bruges på at tale sammen, giver møder i højere grad mening for de enkelte deltagere. At gøre deltagerne aktive, er mødeledelse der giver resultater, fordi alle føler sig hørt og involveret. Med andre ord kendetegner interaktion det gode møde frem for envejskommunikation.
Line Holst Jensen fra Azena giver gode råd til møder og online mødeledelse. Hun fortæller i videoen bl.a. om:
- Forberedelse til det gode møde
- Hvordan du strukturerer mødetiden bedst
- Din rolle som mødeleder

Opret en bruger og få adgang til videoen i dag!
Log ind herMere om mødeledelse – God forberedelse sparer mødetid og giver bedre interaktion
God forberedelse kan spare din organisation for mødetid til mellem 30 og 50 % viser undersøgelser. Med nogle simple greb kan du som mødeleder gøre dine møder mere effektive. Samtidig kan du forbedre kvaliteten af møderne betydeligt ved en involverende tilgang.
Line Holst Jensen arbejder for Azena og arbejder til dagligt med netværk, møder og online mødeledelse. Hendes hovedbudskab går ud på at forklare, hvordan mødelederen med forberedelse og involvering af deltagerne, kan skabe mødeledelse, der giver resultater.
Fire metoder til det gode møde
Line har kogt sine erfaringer med mødeledelse ned til fire metoder, der bl.a. handler om forberedelse og at prioritere interaktionen mellem deltagere.
Metoderne supplerer hinanden og tilvejebringer, hvad hun kendetegner som det gode møde. Line opdeler et møde i tre aktiviteter: Lederens envejskommunikation, pauserne og interaktionen. Det er Lines pointe, at interaktionen er mødets kerne, hvorfor envejskommunikationen højst må fylde 1/3. Her er nøglen til interaktionen selve forberedelsen:
”Jo mere vi kan lægge ud til deltagernes forberedelse før mødet, jo bedre kan vi bruge vores fælles mødetid til interaktion.”
I videoen kan du høre mere om online mødeledelse og de fire metoder.
Strukturér mødetiden
Altomledelde.dk betoner også vigtigheden i, at ledelsen er opmærksom på mødetiden og skriver om, hvordan man undgår for lange møder. Når møder trækker i langdrag, skyldes det typisk for stor optimisme om, hvor mange punkter, der egentlig kan nås.
Når møder løber over tid, kan det ofte være fordi mødelederen ikke formår at styre dagsordenen eller dialogen. Den gode mødeleder ska have ”viljen til at skære igennem, når samtalen ikke længere gavner mødets formål.”
Din rolle som mødeleder
Der ligger altså et stort ansvar i at være mødeleder og udnytte tiden på bedst tænkelig måde. Det svære ligger i at aktivere deltagerene, samtidig med at man sikrer en relevant dialog.
Lederen skal styre dialogen samtidig med, at deltagerne ikke føler sig overtrumfet eller føler at deres bidrag ikke er gode nok. Rhetorica A/S har beskrevet paradokset sådan her:
”Mødelederens rolle er en konstant balance mellem at deltage i mødet på samme vilkår som de øvrige tilstedeværende og samtidig have øje på processen og mødets udvikling.”
Mødelederen er på lige fod med de andre deltagere under mødet, men er samtidig tovholder for dialogen. Med andre ord er mødeledelse, der giver resultater en balancegang mellem involvering og overblik over samtalen, hvad enten der er tale om online mødeledelse eller møder i klassisk forstand.
Relateret indhold:
- Guide/Artikel: Mødeledelse (2016) af Jesper Hammer, Altomledelse.dk
- Guide/Artikel: Få styr på dit møde – 5 gode råd til mødeledelse af Rhetorica A/S
- Bog: Mødeledelse – Sådan leder du værdiskabende og motiverende møder (2017) af Bo Krüger