Vidensdeling – aktiver viden mellem medarbejderne
Vidensdeling betyder aktivering af viden mellem medarbejdere. I Danmark har vi travlt med at skabe hierarkier og klare ansvarsområder. Det bremser videndeling på arbejdspladsen.
Jacob Storch er administrerende direktør i Joint Action. Han udfordrer den maskinelle tilgang til vidensdeling teori og inspirerer til en ny måde at dele viden på. I videoen fortæller Jacob blandt andet om:
- Vidensdeling og den tavse viden
- At sikre en god vidensdeling
- At nedbryde barrierer
Få adgang til denne video i fuld længde:
Log indMere om vidensdeling – Vidensdeling er et fælles ansvar, der løfter organisationen
”Vidensnetværk flytter vigtig læring og viden, så den cirkulerer og kommer mange flere til gavn og dermed giver større grobund for innovation og forretningsudvikling”
Ovenstående citat kommer fra netværksspecialisten Susie Lynge. Det siger, at vidensdeling på arbejdspladsen har flere fordele. Undersøgelser viser nemlig, at ikke alene giver vidensdeling færre konflikter, men også bedre resultater samt mere personlig og faglig udvikling i organisationen.
Vidensdeling teori viser også, at et større vidensflow i organisationen ofte tager tid at opbygge. Det kan også være vanskeligt, fordi det udfordrer de rutiner, vi i forvejen har fastlagt, og fordi mange helst varetager deres eget domæne i fred fra andres input. Det kan dog i sidste ende betale sig, når erfaringerne lagrer sig hos medarbejderne, da viden dermed kan fastholdes og udbygges til trods for opsigelser og omstruktureringer.
Den tavse viden
Jacob Storch er administrerende direktør i Joint Action, og i videoen fortæller han om vidensdeling teori i organisationer. Når Jacob taler om vidensdeling på arbejdspladsen, henviser han til udtrykket den tavse viden, som handler om meget af det, vi gør, men som vi egentlig ikke tænker over.
Når der sættes ord på den tavse viden, så kan den deles og blive til egentlig vidensdeling på arbejdspladsen. Den tavse viden er interessant, fordi den rummer meget af medarbejdernes ekspertise og egentlige kompetence.
Hvordan sikrer du en god vidensdeling?
Vidensdeling på arbejdspladsen handler ikke alene om relationer mellem medarbejdere, men om at skabe nogle arbejdsformer, hvor der sættes konkrete ord på, hvad medarbejdere erfarer og gør, når de løser deres opgaver. Jacob Storch påpeger i videoen, at vidensdeling handler om:
”at udvikle en fornemmelse for, at når jeg foretager det her valg, kan det få en bestemt konsekvens for andre, fordi jeg nu er i stand til at overskue mere end min egen praksis”
Han pointerer yderligere, at det ofte er sådan nye idéer opstår, fordi arbejdsrutiner sættes i sammenhæng med andre praksiser, rutiner og hensyn i organisationen. Man er nu som medarbejder i stand til at agere på baggrund af helheden og mere af den tavse viden.
Nedbryd barriererne
Organisationen kan nedbryde barriere og siloer ved at skabe mere vidensdeling på arbejdspladsen. Men viden er koblet til handling, og når der ikke aktiveres en udveksling af erfaring mellem medarbejderne, går viden tabt, og barrierer og siloer består.
Større videndeling på arbejdspladsen giver altså ledelsen chancen for at få et åbent kredsløb af koordinering i modsætning til et lukket system med parallelle afdelinger. Når det er etableret kan ledelsen langsomt overdrage mere og mere af ansvaret til medarbejderne for at overlevere viden til hinanden. Som Bleau A/S udtrykker det: Når det kommer til vidensdeling, spiller medarbejderne hovedrollen i organisationen.
Relateret indhold:
- Forskningsartikel: Spil hinanden gode med videndeling af Susie Lynge, Netværks Akademiet
- Artikel: Sådan styrker du videndeling og samarbejde på tværs med vidensnetværk af Susie Lynge, Netværks Akademiet
- Artikel: Vidensdeling – Teknisk barriere eller social interaktion? (2016) af BLEAU