SAMSKABELSE – en typologi der giver værdi
Samskabelse er: “Når offentlige organisationer udvikler velfærdsløsninger sammen med borgere, virksomheder eller civilsamfundsmæssige organisationer". Der er dog mange forskellige måder at udmønte det på.
Jens Ulrich fra VIA University College forsker i samskabelse, og han har udviklet en model, som giver overblik over ejerskab, processer og virkemidler i samskabelsesprocessen. I videoen fortæller Jens bl.a. om:
- Hvordan kan borgeren inddrages?
- Hvilken rolle spiller kommunen i samskabelse?
- Hvordan kan samskabelse give mere demokrati, innovation og økonomisk overskud?
Få adgang til denne video i fuld længde:
Log indMere om skamskabelse – Samskabelse aktiverer borger og kommune i nye velfærdsløsninger
I 2016 afsluttede Velfærdsfabrikken under Teknologisk Institut et samarbejde med handicappede, civile borgere og kommune. Projektet gik ud på at skabe velfærdsløsninger med udgangspunkt i handicappedes udfordringer i hverdagen. Metoden er et af flere eksempler på samskabelse i det offentlige, hvor man samarbejder sammen med borgere, virksomheder eller civilsamfundsmæssige organisationer og foreninger om alternative løsninger.
Samskabelse i det offentlige tegner en helt ny horisont for udvikling af idéer og samarbejde. Her ses den civile borger ikke længere som klient, men som en ressource og aktør, der kan hjælpe den offentlige institution til bedre velfærdsløsninger.
Hvordan kan borgeren inddrages?
Jens Ulrich er ledelseskonsulent og lektor ved VIA University College, hvor han forsker i samskabelse. Han fortæller i videoen bl.a., hvordan samskabelse kan skabe værdi på tre bundlinjer:
- Den demokratiske
- Den innovative
- Den økonomiske
Det demokratiske aspekt vedrører selve inddragelsen af borgeren, som en legitim bidragyder til projektet. Den innovative målestok handler om, at man betragter dialogen mellem borger og offentlig institution, som et frugtbart samarbejde, der munder ud i alternative løsninger. Den sidste bundlinje drejer sig om, at der kan spares penge ved at aktivere borgere i løsningerne.
Hvilken rolle spiller kommunen i samskabelse?
DenOffentlige.dk foreslår fem trin til kommuner, der gerne vil give sig i kast med samskabelsesprocesser: Den nysgerrige kommune, den inddragende kommune, den ambitiøse kommune, den modne kommune og den samskabende kommune.
Trin 1 handler om, at eksempler på samskabelse kun opstår, når kommunen er nysgerrig på nye løsninger og er åben for at skabe alternative forslag fra borgerne. I trin 5 er borgeren inviteret med til bordet og sidder med i beslutningsprocessen hos kommunen (du kan læse om de 5 trin her). Kommunen er nu gået fra et udgangspunkt med klare administrative rammer til:
”en gradvis opblødning mellem de forskellige konkurrerende og sameksisterende styringsformer i kommunen. Det viser sig, at samskabelse også kan spille en rolle på områder, der er præget af myndighedsudøvelse”.
Tænk borgeren som ressource
I samskabelsesprocesser ser man borgeren, som en ressource der kan bruges, fordi han eller hun ikke er forankret i kommunens forvaltning og know-how. Det er med til at give lokalsamfundet en bedre sammenhængskraft og borgeren en større følelse af ejerskab. Borgeren er altså involveret i flere velfærdsløsninger, og Center for Offentlig Kompetenceudvikling (COK) beretter om, at der er et opbrud i grænsen mellem det offentlige og civilsamfundet, fordi samskabelse bruges i flere og flere kommuner.
Relateret indhold:
- Artikel: Samskabelse giver brugergenererede velfærdsløsninger (2016) af Teknologisk Institut, Velfærdsfabrikken.
- Artikel: Fem trin til samskabelse af Eva Sørensen og Jacob Torfing (2017) af DenOffentlige.dk
- Artikel: Samskabelse – En ny bevægelse i danske kommuner af Center for Offentlig Kompetenceudvikling (COK)